De man met de rode tulband: Jan Van Eyck

Schilderen als Van Eyck

Jan Van Eyck is een wereldschilder van formaat. De techniek van Jan Van Eyck is apart, wat hem één van de bekendste schilders van de wereld maakt. Geniet van de schildertechnieken van de meester en ...  probeer het zelf eens uit.

 

PDF icon Schilderen als vaneyck.pdf

Een middeleeuws feestmaal

Als hofschilder van Filips De Goede schoof Jan Van Eyck dikwijls aan bij grootse banketten, Meer nog, hij was actief in de organisatie ervan!
Een authentiek middeleeuws feestmaal bestond uit meerdere gangen, en elke gang bevatte diverse gerechten. Een feestelijke maaltijd met in totaal meer dan twintig verschillende schotels was geen uitzondering. Ter onderbreking van de maaltijd en verhoging van de feestvreugde werden er tussen de gangen door soms pronkgerechten opgediend. Deze gerechten konden geheel of gedeeltelijk eetbaar zijn. Het was het “conversation piece” van de middeleeuwse maaltijd. Bij zo’n pronkgerecht moet je denken aan bijvoorbeeld een pauw die in zijn verenkleed wordt opgediend alsof hij nog leeft. Dat laatste pronkgerecht is in diverse miniaturen afgebeeld. Het heeft altijd tot mijn verbeelding gesproken: de deelnemers aan de maaltijd kijken verwachtingsvol toe terwijl een jonkvrouw de prachtvogel naar de tafel van de gastheer draagt. 

PDF icon Middeleeuwse recepten .pdf



De handtekening van Jan Van Eyck

Onder kunst wordt in het algemeen verstaan: het product van creatieve menselijke uitingen, onder meer: schilderen, tekenen, fotografie, grafiek, beeldhouwen, moderne media, theater, muziek en zang, dans, film, bouwkunde of architectuur, literatuur en poëzie. 

Elke opvatting van kunst is cultuurspecifiek en tijdgebonden.

Een vroege betekenis van het woord 'kunst' is kunde of ambacht. Vele huidige kunstvormen zijn begonnen als ambacht, zoals schilderen, pottenbakken en glasblazen. Als bijvoorbeeld een mandenmaker slechts de bedoeling heeft een mand te maken die goederen kan bevatten, gaat het om kunde. Hij is dan wellicht een bekwaam ambachtsman. Maar als hij die mand een zo fraai mogelijke, unieke vorm tracht te geven, met de bedoeling een sierlijk object te vervaardigen, dan gaat het om kunst. Geen wonder dat kunstwerken in de middeleeuwen niet gehandtekend werden ... Maar dat is dan buiten Jan Van Eyck gerekend!

 

PDF icon Het kwatrijn op de inlijsting van het Lam Gods.pdf

Bronnen

Boeken

  • VIJD  Het verdriet van het Lam Gods
    Bruyneel, Jonas (2019) - Uitgeverij Lannoo
  • MAGNUM OPUS, het leven van Johannes, Hubert, Lambert en Margaretha Van Eyck
    Raymond Corremans (2018) - Uitgeverij C. De Vries-Brouwers
  • Een wonderbaarlijke tuin. Flora op het Lam Gods
    Hilde Van Crombrugge en Paul Van den Bremt (2016) - Uitgever:Provinciebestuur Oost-Vlaanderen, Monumentenzorg

Websites