Portret van Margaretha Van Eyck


De stamboom van Van Eyck

Jan Van Eyck is volgens de traditie in het Limburgse Maaseik geboren. Dit is echter geen vaststaand feit, zijn familienaam Van Eyck zou eventueel verwijzen naar de stad Maaseik.

Net als zijn geboorteplaats, is men ook twijfelachtig omtrent zijn geboortedatum. Men vermoedt dat hij omstreeks 1390 voor het eerst het levenslicht gezien zou hebben. De schatting van zijn geboortejaar is gebaseerd op veel latere biografische gegevens.

Historische gegevens over de familie Van Eyck zijn schaars. Gelukkig houdt de overheid al eeuwen lang alles bij van zijn burgers. Belangrijke documenten worden in een archief bewaard. Zonder deze documenten zou men niet meer weten wat er vroeger gebeurd is. Door deze documenten kan men, ondanks een doolhof aan theorieën, een enigzins evenwichtig levensverloop van de familie Van Eyck samenstellen. 

PDF icon stamboom maken.pdf

Middeleeuwse schilderijen tot leven gebracht

De Nederlandse fotografe Suzanne Jongmans geeft haar eigen draai aan het werk van oude meesters. In haar nieuwe boek ‘Moving through contrast’ knipoogt Jongmans  in haar eigen stijl naar schilderwerken uit onder andere de vijftiende eeuw. Zo kregen ook werken van Van Eyck een hedendaagse vertaling. Daarbij kleedt Jongmans haar modellen in prachtige kostuums die ze zelf vervaardigt uit wegwerpmaterialen. Wie had ooit gedacht dat Van Eyck nog gepaard zou gaan met kritiek op de moderne consumptiemaatchappij …

 

Zin om zelf te proberen?

  

  • Kies een 15de eeuws schilderij waarbij de kledij tot je verbeelding spreekt. 
  • Verzamel dan verschillende verpakkingsmaterialen en denk na over het mogelijke gebruik ervan. 
  • Realiseer je vijftiende eeuwse kostuum.

 

Bronnen

Boeken

  • VIJD  Het verdriet van het Lam Gods
    Bruyneel, Jonas (2019) - Uitgeverij Lannoo
  • MAGNUM OPUS, het leven van Johannes, Hubert, Lambert en Margaretha Van Eyck
    Raymond Corremans (2018) - Uitgeverij C. De Vries-Brouwers
  • Een wonderbaarlijke tuin. Flora op het Lam Gods
    Hilde Van Crombrugge en Paul Van den Bremt (2016) - Uitgever:Provinciebestuur Oost-Vlaanderen, Monumentenzorg

Websites