U bent hier

De mol

leeftijd

3+

materiaal

Een stoel, een blinddoek

plaats

open ruimte

verloop

Vertel: Op haar reis door de wereld ontmoet Trui een mol. De mol leeft onder de grond. De mol ziet niks. Hij is blind. Daarom kijkt de mol op een andere manier. De mol ziet misschien niets met zijn ogen, maar weet wel wat er rond hem gebeurt. Waar zijn die lekkere miertjes en wormen om op te eten? Doen jullie mee met de mol?
De kinderen gaan zitten in een halve kring rond een stoel. Een kind mag de mol zijn. Hij/zij wordt geblinddoekt en gaat op de stoel zitten, met de rug gekeerd naar de rest van de kinderen. De andere kinderen zijn kriebelbeestjes die de mol graag lust. Bedoeling van het spel is dat de kriebelbeestjes zo stil mogelijk naast en achter de mol kunnen gaan staan, zonder dat de mol het merkt. Als de mol geluid hoort, mag deze met zijn pootjes (=armen) zwaaien om een kriebelbeestje te pakken te krijgen, zonder van zijn/haar stoel te komen.
Duid geluidloos het eerste kriebelbeestje aan uit de kring. Deze sluipt voorzichtig naar de mol. Iedereen is heel stil. Lukt het om achter de mol te gaan staan? Of naast de mol, net buiten het bereik van zijn pootjes? Het eerste kriebelbeestje blijft staan, daarna mag een tweede kriebelbeestje het proberen. Wie door de mol aangeraakt wordt, valt af en keert terug naar zijn plaats.
Einde van het spel is als de mol kan raden hoeveel kriebelbeestjes zich rond hem/haar verzameld hebben.

uitbreiding

Eenmaal het spel gespeeld werd in grote groep, kan het herhaald worden in kleine subgroepjes. De kinderen spreken zelf af wie de rol van spelleider, mol en kriebelbeestjes op zich neemt en wisselen de rollen af en toe.

nabespreking

Was het leuk om de mol te zijn? Waarom? was het leuk om een kriebelbeestje te zijn? Waarom?
Waarom ziet een mol niet goed?
Ken je nog dieren die geen ogen hebben of die bijna niets zien?
Kan je toch “zien” als je blind bent?
Is een mol een nuttig dier? Waarom?
Wanneer kunnen mollen vervelend zijn? Wat kun je daaraan doen zonder de mol dood te maken?

slogan

Muggen en miertjes zijn lekker voor mij. Zo heb jij er geen muggenbeet bij! …

bron

“Speelkriebels voor kleuters”, Veerle Florquin en Els Bertrands.Acco, Leuven 2008.

illustraties